top of page

Praten over seks is spannend en leuk

Praten over seks kan het zweet doen uitbreken of onze wangen rood doen uitslaan. Het is niet altijd een thema waar we mee vertrouwd zijn. Eens we de kneepjes van sekstalk onder de knie hebben kunnen we de vruchten hiervan plukken.


Veel blabla maakt veel "boemboem"

Door vaker te praten op een eerlijke en oprechte manier over intimiteit en seksualiteit leren wij:

- Onze eigen seksuele voorkeuren en wensen beter kennen;

- Leren we de wensen en voorkeuren van onze partner beter kennen;

- Meer assertiviteit te ontwikkelen en onszelf te aanvaarden in zijn uniekheden;

- Beter onze grenzen aan te geven;

- Ideeën ontwikkelen hoe wij ons intiem leven kunnen vormgeven;

- … etc.

Ben je overtuigd maar vind je dit nog steeds spannend? Niet getreurd, vandaag krijg je in dit artikel een hulpmiddel aangereikt hoe jij hiermee aan de slag kan gaan!


Met rode wangen horen erbij Oefening baart kunst! Praten over seksualiteit vraagt veel oefening en liefst met de nodige begeleiding. Zelfs na 10 keer bestaat de kans erin dat je nog steeds rode wangen krijgt. Dit kan natuurlijk, en hoort er soms gewoon bij.


Van gemakkelijk naar gevorderd 1. Ga op research Het makkelijkste is eerst alleen op research te gaan. Lees een aantal kwalitatieve teksten over seksualiteit. Pas op met ‘dokter Google’. Er bestaan eindeloos foutieve teksten over seksualiteit die misleidend en taboe inducerend zijn. Een goede website waar je terecht kan is bijvoorbeeld www.allesoverseks.be of lees de blog artikelen eens op mijn website. Zo raak je al wat gewoon aan het juiste vakjargon en krijg je een denkkader waarin je jouw unieke mening vorm kan geven. Een gemeenschappelijke basis om te praten over het thema vergemakkelijkt het gesprek.

2. Gebruik vooropgestelde vragen De makkelijkste start met het praten over seksualiteit neemt plaats door dit te doen met iemand die we vertrouwen.

Iemand waarvan je weet dat deze jou niet zal uitlachen. Iemand waarbij jouw verhaal privé blijft. Om het gesprek te starten kan je vooropgestelde vragen gebruiken. Het is veilig om vragen te gebruiken die jij zelf niet bedenkt. Op deze manier insinueert de vraag niet je eigen voorkeuren die jij nog niet wenst te delen. De veiligste vragen zijn kennisvragen. Bij deze vragen is het antwoord juist of fout en je moet zelf nog geen kleur bekennen. Het spel: “Sexpert” is een prettig spel om mee te starten. Ben jij klaar om intiemere vragen te beantwoorden waarmee je ook de vruchten van het gesprek kunt plukken? Denk daarbij aan het spel: ”Openhartig about sex”. Het spel bevat relationele vragen, vragen om elkaars voorkeuren te leren kennen, educatieve vragen die jou preventief laten nadenken over belangrijke seksuele thema´s, vragen die toetsen naar jouw seksuele voorkeuren en verlangens en vragen rond frequente seksuele zorgen.

Het zijn vragen waarop geen juist of fout antwoord gegeven kan worden, het is jouw mening en deze mag er altijd zijn. Het zijn vragen die meer diepgang in de relatie kunnen geven. Tip: de vragen over “ik heb nog nooit/ik heb ooit” zijn fijne vragen om met je vrienden te bespreken. Onze partners is het niet altijd aangewezen om deze vragen tot in detail te beantwoorden aangezien ze kwetsend kunnen zijn in sommige koppelrelaties. Je mag deze kaartjes dan ook gewoon uit het spel halen als je dit met jouw partner speelt. Heb jij geen partner, of ben je nog niet klaar om dit met jou partner te spelen? Speel het spel dan met een goede vriend of vriendin. Tip: speel met de optie om een joker in te zetten die het recht geeft de vraag over te slaan.3. Ga naar een hulpverlener Voel je dat de kaartjes niet voldoende diepgang geven in de relatie en raken jullie er onderling niet uit? Denk dan eens om een seksuoloog aan te spreken. Bij een seksuoloog krijgen jullie hulp en handvaten om die zaken te bespreken die jullie moeilijk in het gesprek tot uiting kunnen brengen. Je kan er ook voor kiezen eerst alleen naar een seksuoloog te gaan vooraleer jullie samen gaan. Dit kan de stap voor sommigen kleiner maken.

Ben jij warmgemaakt om het gesprek aan te gaan? Succes met jouw/jullie traject. Seksualiteit is een levenslange ontwikkeling. Geniet van de ontdekkingstocht!

Komentáře


Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe posts!

Recent Posts
Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe posts!

bottom of page