top of page

Schaam je niet voor je geslachtsdelen

Koosnaampjes voor geslachtsdelen komen in de slaapkamer ongetwijfeld wel vaker voor. In de stelling dat penis ook piemel genoemd kan worden, is men in Nederland officieel op zoek gegaan naar een toegankelijker woord voor de vagina. Na een stemming bij de luisteraars van radiozender NPO werd gekozen voor ‘Poenie’. Je herkent het woord misschien uit het Surinaamse ‘Poenani’. Ook in Zweden werd de keuze gemaakt om een alternatief woord te introduceren, ‘Snippa’.

Mijn partner is een grote voorstander van het woord ‘Poenie’, maar ik vraag hem vaak om er niet zo kinderlijk over te doen en het gewoon vagina te noemen. Beroepsmisvorming misschien? Ik benoem de dingen graag met hun naam, ik ben niet zo voor verdoezelen. Mijn borsten zijn mijn borsten, daarmee uit. Vaak giechelen mensen even als ik het heb over een vagina of een penis, sommigen zijn zelfs gechoqueerd of kennen de termen helemaal niet.

Het lijkt soms dat we op zoek gaan naar alternatieve woorden omdat we ons nog steeds ongemakkelijk voelen als we het over seks en onze geslachtsdelen hebben. Dan verzinnen we een woord dat in de buurt komt om toch maar niet de ongemakkelijke woorden uit te moeten spreken, uit schaamte. Veel meer mensen zullen eerder poenie gaan zeggen dan vagina. Ik maak me enkel de bedenking of we een nieuw woord moeten uitvinden voor ofwel het woord vagina toegankelijker moeten maken.

Misschien moeten we beginnen met wat meer aandacht te schenken aan de geslachtsdelen en hun benaming. We kunnen het bijvoorbeeld hebben over de vulva, de gehele uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen. Het is een term om de uitwendige erogene zone aan te geven, met een dankbare rol in de seksualiteit. Dat dit vandaag nog niet bij elke volwassene bekend is, alle pogingen ten spijt, is niet ongewoon. Eerst en vooral is er weinig coherente educatie hieromtrent, zowel voor jongeren als volwassenen. Verder doen we allemaal alsof we allemaal specialist zijn in seksualiteit, maar we zijn het natuurlijk helemaal niet. Volgens een recente Britse studie kon 44 percent van de vrouwen de vagina niet aanduiden op een medische tekening. Dit wordt niet verder geholpen door het feit dat we niet open over onze seksualiteit durven babbelen.

Ook indien we spreken over de mannelijke geslachtsdelen, hebben we het over de penis en de rest blijkt ondergeschikt. Immers, ook belangrijk zijn de balzak en het perineum, erg gevoelige delen die bevredigend kunnen zijn bij stimulatie. Hier bestaat zelfs geen alomvattende term voor, waar we misschien beter tijd in zouden steken om een naam te bedenken en daarmee een debat op gang te brengen.

Heb jij inspiratie voor een nieuwe benaming?

Tags:

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe posts!

Recent Posts
Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe posts!

bottom of page