top of page

Vrouwen willen (ook) klaarkomen


De Orgasmekloof, weg ermee!

Naar aanleiding van een artikel in het Nieuwsblad wil ik jullie enkele tips en tricks delen om de orgasmekloof te helpen dichten. Hier vind je de link.


Dit goede doel geeft gratis seksspeeltjes weg, en met een goede reden. ‘Sexy Liberation’ is een organisatie die het opneemt om de orgasmekloof te dichten. Say what?!


Als seksuoloog ben ik een ambassadeur en educator om zoveel mogelijk vrouwen en mannen hun lichaam te helpen ontdekken en te leren ervaren hoe zij het meeste genot kunnen bekomen. Vaak is dit door een aangename vrijpartij te laten eindigen met een orgasme. In onze maatschappij beschouwen we een orgasme als de heilige graal in een vrijpartij, maar laat me duidelijk stellen: seks draait niet om dat orgasme. Vergeet niet te genieten van de aanrakingen, de dichtheid, de echtheid, de kwetsbaarheid van een vrijpartij. Of dit nu solo, in duo of in trio is, een orgasme staat niet op zichzelf en gelukkig maar!


Seksuele ontwikkeling met vallen en opstaan

Seksualiteit is een levenslange ontwikkeling, van de start tot onze dood ondergaan we een rollercoaster van ups and downs in onze seksualiteit. Iedereen moet in deze ontwikkeling zijn eigen lichaam en voorkeuren leren kennen. Hoe graag sommigen het misschien willen geloven, we worden niet geboren met seksuele vaardigheden, we worden uitgedaagd om deze aan te leren. Seksuele kennis en vaardigheden ontwikkel je door middel van een leerproces.


Orgasme

Onze seksuele noden en voorkeuren worden niet alleen bepaald door wat wijzelf en onze partner leuk vinden. Ook onze maatschappij speelt hier een belangrijke rol in. Alhoewel ik als seksuoloog het niet genoeg kan benadrukken dat seks niet draait om een orgasme, willen we het allemaal toch ZO graag. Het orgasme, ookwel ‘la petite mort’ genoemd, is een paradijs waarin we graag even al de spanning loslaten. Als een vrijpartij niet eindigt met een orgasme zijn we vaak (onterecht) teleurgesteld.


Orgasmekloof

Het niet krijgen van een orgasme wordt pas een probleem als het orgasme van een sekse volledig vergeten en ondergeschikt wordt aan het orgasme van de ander. En dit is waar heel veel vrouwen dagelijks mee geconfronteerd worden. Je hoort het goed, het vrouwelijk orgasme wordt nog vaak ondergeschikt bevonden aan het orgasme van de man. Zodra blijkt dat een vrouw niet kan klaarkomen via penetratie, vaak de aanleiding voor het mannelijk orgasme, wordt het vrouwelijke orgasme vaak aan de kant geschoven als niet haalbaar en dus ook onbelangrijk. De preoccupatie van penis-in-vagina seks leidt ertoe dat het vrouwelijk orgasme in het donker blijft staan.

Zo hebben vrouwen maar 35 a 50% kans op een orgasme bij seks, terwijl dit bij mannen 95% is. Reden genoeg om hier iets aan te doen!


Tips uit de praktijk

Ik ontmoet dagelijks vrouwen die geconfronteerd worden met deze orgasmekloof. De meeste onder hen zijn serieel monogaam. Dit houdt in dat je van de ene vaste partner naar de andere vaste partner gaat. Dit is best een ideale situatie om je seksuele ontwikkeling te leren exploreren en omarmen. Een orgasmekloof doorbreken is niet eenvoudig. Het is een keuze waar jullie beide moeten achter staan en aan werken, het komt niet vanzelf. Vaak zie ik dat een partnerwissel een opportuniteit kan zijn om hierin te groeien. Nu raad ik niet meteen een partnerwissel aan, maar als je in zn situatie zit kan je het aanschouwen als een opportuniteit om je orgasmekloof te doorbreken. Voor nu raad ik je gewoon aan om aan de slag te gaan met jezelf, leer jezelf goed kennen, zo kan jij aan je partner leren hoe jij tot een orgasme kan komen. Het gaat erover dat de seksualiteit van de vrouw een even belangrijke positie moet verwerven dan de man in jullie seksuele repertoire (gamma van seksuele activiteiten).


Enkele valkuilen ontkracht:

Kort door de bocht: penis in vagina seks stond in functie van het mannelijke orgasme.


De druk van het orgasme: to fake or not to fake

Ontdekken hoe je als vrouw tot een orgasme moet komen kan een intensief proces zijn. De meesten leren het niet in de seksuele les en moeten er dus zelf mee aan de slag. ‘Hoe komt het toch dat ik niet tot een orgasme kan komen?’ Bij een man gaat dit zo eenvoudig, een beetje op en neer bewegen en hij komt klaar. Vaak hoor ik dat vrouwen echt alles proberen tijdens het vrijen, van extreem proberen te ontspannen tot het extreem oefenen van de bekkenbodemspieren, zonder al te veel resultaat. Het kan best frustrerend zijn dat je niet klaar komt van dat op en neer bewegen. En al zeker als je partner het heel belangrijk vind dat hij je tot een orgasme kan brengen. Deze prestatiedrang kan je tot een dilemma brengen: to fake or not to fake. Als de druk op een orgasme erg hoog wordt gelegd, ontstaat er angst om te falen en om de ander teleur te stellen. Wie dacht dat vrouwen alleen maar een orgasme faken hebben het goed mis, ook mannen die onder druk staan durven wel eens te faken. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn dat een vrij partij niet hoeft te eindigen met een orgasme.


De hand nemen doet het orgasme leren

Het is niet altijd makkelijk om in een relatie masturbatie bespreekbaar en aanvaardbaar te maken. Bij veel koppels heerst er nog een groot taboe rond masturbatie. Dit is voor niets nodig, masturbatie is de ideale manier om jezelf te leren kennen en je seksualiteit te verbeteren, daar ondervinden jullie beide de voordelen van. Door de confrontatie met het taboe rond masturbatie kan het voorkomen dat je een gevoel van schaamte ondervindt wanneer je aan de slag gaat met masturbatie. Dit is niet erg, maar probeer je hiervan wel bewust te zijn dat masturberen geen schaamtevolle activiteit hoeft te zijn. Door masturbatie leer je je lichaam kennen. Bij de meeste vrouwen is vaginale penetratie niet de beste manier om tot een orgasme te komen. Je kan het misschien wel leuk vinden maar de meeste vrouwen komen er niet van klaar. Dat is een groot misverstand: vrouwen denken dat ze vaginaal moeten klaarkomen terwijl de meerderheid dit niet kan. 1/3de van de vrouwen kan niet vaginaal klaarkomen, daarentegen komt 90% klaar via clitorale stimulatie.

Het is dus best logisch dat de vrouw niet klaarkomt via penis in vagina seks. En laat dat nu net de meest voorkomende seksuele activiteit zijn. Wees dus gerustgesteld dat je niet raar bent als jou het niet lukt om vaginaal klaar te komen. Wil jij de strijdt aan gaan met jou orgasme? Ga dan aan de slag met masturbatie en wees geduldig als het niet de eerste keer lukt. Heb je het onder de knie? Dan kan je verdergaan met het ontdekken van je eigen seksuele voorkeuren. Zo kan je op verschillende manieren klaarkomen, best interessant en gewoonweg fijn! Door jezelf te leren kennen kan je leren spelen met je orgasme. Vrouwen zijn multiorgastisch, ze kunnen meerdere keren achter elkaar klaarkomen en kunnen op verschillende manieren klaarkomen. Zo kan je je orgasme krachtiger maken door je

bekkenbodemspieren optimaal te gebruiken of door te leren edgen(starten en stoppen tot dat je het niet meer kan houden). Neem zeker eens een kijkje op de volgende site veel extra tips om variatie in je orgasme te brengen: www.OMGYES.com


Ga samen op ontdekkingstocht, introduceer diversiteit in je seksuele repertoire

Als je weet hoe je tot een orgasme kunt komen ben je al half op weg. Een volgend obstakel dat jullie horen te overkomen is de focus op penis in vagina seks. Vaak hoor ik dat de hoofdzakelijke seksuele activiteit penis in vagina seks is. Als je weet dat de meeste vrouwen zo niet klaarkomen zal je de orgasmekloof niet dichten. Probeer te variëren in jullie seksuele activiteit en haal jullie creativiteit naar boven. Doorbreek jullie seksuele gewoonte en besteed aandacht aan de clitoris. Deze staat 5 cm van de vagina opening verwijderd dus vraagt extra en andere stimulatie dan penis in vagina seks. Wees creatief: manueel, oraal, met een stimulator, enzovoort.

Belangrijk hierbij is dat de clitoris niet de aan en uit knop wordt van de vrouwelijk opwinding om over te gaan naar penis in vagina seks en vervolgens te eindigen zonder orgasme. De pre-occupatie op penis in vagina seks kan hartnekkig zijn dus waak hiervoor. Durf creatief zijn en buiten de lijntjes te kleuren. De ene seksuele activiteit hoeft de andere ook niet uit te sluiten, het is geen of-of verhaal. En onthoud, neem je tijd om in de mood te komen en volledig opgewonden te raken.

Visie op jullie orgasme

Jullie beide orgasmes zijn even belangrijk waardoor jullie seksualiteit beide een even belangrijke plaats krijgt in jullie relatie. ‘Sexy Liberation’ maakt een heel belangrijke statement met hun actie om gratis sex toys weg te geven. Met dit verhaal wil ik jullie duidelijk maken dat een sekstoy niet je seksleven gaat redden en de orgasmekloof laat verdwijnen, maar dat je dit samen met je partner kan doen, door je eigen lichaam te leren kennen en er goed over te leren praten. De weg is misschien lang maar met de juiste stappen en oefening kom je er wel. Een orgasme is de kers op de taart van een intense vrij partij, gelukkig is taart zonder kers ook erg lekker.


Belangrijke opmerking: maar liefst 10% van de dames dat nog nooit een orgasme beleefd. De oorzaken kunnen van verschillende aard zijn. Heb jij vragen, praat erover met een seksuoloog en contacteer mij vrijblijvend voor een gesprek.




Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe posts!

Recent Posts
Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwe posts!

bottom of page