Onze cultuur bepaalt onze bedmanieren
Schaam jij je wel eens voor je seksuele voorkeuren? Vraag jij je soms af of je wel normaal bent in je seksualiteit? Als het aankomt op onze intimiteit snakken we eerder naar preutsheid dan bijzonderheid. We willen kost wat kost vermijden abnormaal bevonden te worden. Maar des te harder we ons willen verstoppen van onze eigen seksuele voorkeuren, des te groter de drang wordt om onze unieke seksualiteit te ontdekken.
Maatschappelijke verwachtingen
Vanwaar komen onze seksuele verwachtingen?
Enerzijds is elk individu bepaald door individuele voorkeuren. De een heeft biseksuele fantasieën maar gedraagt zich louter heteroseksueel omdat dit hoort in een monogame relatie. De ander heeft dominante fantasieën maar gedraagt zich onderdanig omdat de partner dit verwacht. Zoals in de voorbeelden duidelijk wordt is er naast de individuele voorkeur ook een maatschappelijke verwachting waarmee wij vaak onbewust geconfronteerd worden. Onze cultuur legt normen en waarden op hoe wij ons horen te gedragen als seksuele wezens. Zo heeft religie, land, opvoeding en het geslacht waarmee wij geboren worden een grote invloed hoe wij onze seksualiteit beleven.
Enkele verwachtingen op een rijtje:
Masturberen is slecht, ongezond, onzedig
Porno kijken staat gelijk aan bedriegen
Seks voor het huwelijk is haram
Seks toys is voor eenzaten
Een vrouw hoort klaar te komen tijdens penetratie
Verschillende bedpartners maken een slet van je
Een man moet altijd klaar staan om te vrijen
…
Het dilemma
De seksuele verwachtingen die wij meekrijgen vanuit onze cultuur zijn voor sommige een houvast en een gids om de eigen seksualiteit te beleven, voor andere eerder een belemmering. Als de maatschappelijke verwachting niet strookt met de eigen individuele voorkeuren kan dit de eigen seksuele ontwikkeling sterk belemmeren en kan hieruit schaamte ontstaan.
Bijvoorbeeld: Als een man zich schaamt om te masturberen, maar je lichaam wel deze behoefte heeft kan deze schaamte zwaar gaan doorwegen en een bron worden van seksuele problemen zoals te snel klaar komen, geen genot in seksualiteit of erectie problemen.
Bijvoorbeeld: Als een vrouw zich schaamt voor haar seksualiteit uit angst om bestempeld te worden als een slet kan deze angst ervoor zorgen dat ze haar seksualiteit niet durft te ontdekken. Dat ze masturbatie vies vind, haar lichaam niet durft te ontdekken en weigert om seksueel experimenteer gedrag te stellen met een partner.
Evenwicht tussen jezelf en maatschappij
Als jij je niet kan vinden in jouw culturele seksuele verwachten kan het aangewezen zijn om een compromis te sluiten tussen jouw individuele en culturele verwachtingen. Maak een lijstje met twee kolommen (kolom 1: cultureel, kolom 2: individueel) waarin je omcirkeld of doorstreept wat jij belangrijk of minder belangrijk vindt. Zo kan je ervoor kiezen om geen seks te hebben voor het huwelijk maar wel toe te geven aan de behoefte om te masturberen.
Herhaal deze oefening naar gelang de eigen behoefte een aantal keren per jaar omdat je eigen seksuele voorkeuren natuurlijk kunnen veranderen.
Je hoeft je cultuur niet te verloochenen om van je seksualiteit te genieten, en je moet je seksualiteit niet verloochenen om lid te zijn van je cultuur.